Συνέντευξη στην εφημερίδα Πρωινή

ΗΖωή Μπέκιου, ένα χαρισματικό 17χρονο κορίτσι, αριστούχος μαθήτρια του 2ου Λυκείου Πύργου, με ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα, με πνεύμα διαυγές, βραβεύτηκε για το ποίημά της “Θρήνος για τις Καρυάτιδες” με τον 3ο Έπαινο στην Κατηγορία Β’ του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης με τίτλο «Ομήρου Νέκυια» που διοργάνωσαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» και μίλησε στην Πρωινή για αυτή τη διάκρισή της.


Θρήνος για τις Καρυάτιδες

Αναρωτιέται κανείς γι’ αυτές;

και τις θρηνεί;

ποιος λευκός θάνατος τις περιμένει;

ποιο είναι το όνομά τους;

Ανώνυμες Ζωντανές Γυναίκες

όλο και κάποια εγκαταλείπει το γλυπτό

σα μια Καρυάτιδα,

δεν θέλει να φύγει, την κλέβουν 

κλέβουν το σώμα της και την ψυχή της

ήταν δικά της

οι Ανώνυμες Καρυάτιδες μειώνονται

 και το γλυπτό γέρνει και γέρνει

άλλες αργοπεθαίνουν από χέρια βαριά

σε άλλες σταματούν τον δρόμο

άλλες ξεψυχούν ξαφνικά

και άλλες είχαν διαλέξει λάθος δρόμο

και γκρεμίζονται σιγά σιγά

μα ποιος νοιάζεται;

Κανείς.

Δεν υπάρχει λόγος,

να υψώσεις το βλέμμα σου σε ό,τι

δεν έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί.


Τι σε ενέπνευσε να γράψεις το ποίημα που διακρίθηκε;

Η πραγματικότητα. Γενικά η ποίηση γεννιέται από ερεθίσματα που θέλουμε να εξωτερικεύσουμε. Άλλοτε γράφουμε πιο εγωιστικά, για έναν έρωτα ή ένα προσωπικό βίωμα και άλλοτε για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Το ποίημα αυτό εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία και αποτελεί μια κραυγή για πραγματική φυλετική ισότητα. Επικεντρώνεται στις γυναικοκτονίες που σιγά σιγά αφανίζουν τον γυναικείο πληθυσμό, αλλά και στον αργό εσωτερικό θάνατο που υφίσταται μια γυναίκα από τα σεξιστικά και μειωτικά σχόλια που λαμβάνει από τη στιγμή που αρχίζει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω της και τις βαθύτερες έννοιες κάποιων φαινομενικά χαριτωμένων εκφράσεων όπως π.χ. «Θα γίνεις καλή μαμά και νοικοκυρά» μέχρι και το τέλος της ζωής της. Οι γυναίκες αμφισβητούνται και κατακρίνονται καθημερινά είτε είναι πολιτικοί, καλλιτέχνιδες, μαθήτριες, εργαζόμενες. Επιπλέον, οι τελευταίοι στίχοι είναι μια διαμαρτυρία προς την εξουσία καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο όρος γυναικοκτονία δεν είναι νομικά κατοχυρωμένος στη χώρα μας! Τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των κοινωνικών ομάδων παγκοσμίως πρέπει να μας ενδιαφέρουν και πρέπει να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο γι’ αυτά, είτε μέσω της τέχνης είτε με διαδηλώσεις σε ημέρες μνήμης, οι τρόποι είναι άπειροι αν κάποιος θέλει να αντιδράσει.

Πώς βλέπεις τη θέση της ποίησης στη σύγχρονη εποχή;

Η ποίηση στη σύγχρονη εποχή μπορεί να φαίνεται πως έχει χάσει την πρωταρχική της θέση σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης ή μέσα επικοινωνίας, αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι παρούσα και να εξελίσσεται. Αν και η μαζική κουλτούρα και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής έχουν μειώσει τη διάδοση της ποίησης με την παραδοσιακή της μορφή, παραμένει ένα ισχυρό μέσο έκφρασης. Η ποίηση έχει προσαρμοστεί στη νέα εποχή, βρίσκοντας διέξοδο σε μέσα όπως το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και τη μουσική (π.χ. στη ραπ ή στη spoken word ποίηση). Παράλληλα, οι κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις, η κλιματική κρίση, η αποξένωση της σύγχρονης ζωής και η ανάγκη για προσωπική έκφραση δίνουν νέα ώθηση στην ποίηση ως μορφή διαμαρτυρίας, ταυτότητας και αναζήτησης νοήματος. Η ποίηση, λοιπόν, δεν έχει πεθάνει, απλώς αλλάζει μορφή. Παραμένει ένας τρόπος να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, αποδεικνύοντας ότι η ανάγκη για βαθιά και ουσιαστική έκφραση είναι πάντα επίκαιρη.

Τι σημαίνει για σένα αυτή η διάκριση στον διαγωνισμό ποίησης;

Αυτή η διάκριση σημαίνει πολλά για μένα, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και ως μια επιβεβαίωση της δύναμης που μπορεί να έχει η ποίηση όταν αγγίζει κοινωνικά ζητήματα. Το γεγονός ότι ένα ποίημα που μιλάει για τα δικαιώματα των γυναικών βραβεύτηκε δείχνει πως αυτά τα θέματα συνεχίζουν να είναι επίκαιρα και ότι ο αγώνας για ισότητα και δικαιοσύνη βρίσκει ακόμα φωνές που θέλουν να τον εκφράσουν. Για μένα, η ποίηση είναι ένας τρόπος να δώσουμε χώρο στις ιστορίες και τις εμπειρίες που συχνά αποσιωπώνται. Αν αυτό το ποίημα κατάφερε να προκαλέσει σκέψη, να ευαισθητοποιήσει ή να δώσει φωνή σε συναισθήματα που μοιραζόμαστε, τότε νιώθω ότι έχει ήδη εκπληρώσει τον σκοπό του. Αυτή η διάκριση με ενθαρρύνει να συνεχίσω να γράφω για όσα θεωρώ σημαντικά και να χρησιμοποιώ τον λόγο ως μέσο αλλαγής.

Τι σημαίνει για σένα η ποίηση;

Η ποίηση είναι μια μορφή αντίστασης απέναντι στη λήθη και στη σιωπή. Μπορεί να είναι ένας προσωπικός μονόλογος ή μια συλλογική κραυγή, ένας ψίθυρος ή μια επανάσταση. Είναι ένας τρόπος να κατανοώ τον εαυτό μου, να συνομιλώ με το παρελθόν και να οραματίζομαι το μέλλον. Πάνω απ’ όλα, η ποίηση είναι μια υπενθύμιση ότι οι λέξεις έχουν δύναμη να παρηγορήσουν, να προβληματίσουν, να αλλάξουν συνειδήσεις. Και αυτό την κάνει, για μένα, απαραίτητη.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Σκοπεύεις να εκδόσεις κάποια ποιητική συλλογή;

Η διάκριση αυτή είναι για μένα ιδιαίτερα σημαντική, γιατί όχι μόνο επιβεβαιώνει την αγάπη μου για την ποίηση, αλλά και μου δίνει την ώθηση να συνεχίσω να γράφω και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με το κοινό. Ήδη βρίσκομαι στη διαδικασία έκδοσης της πρώτης μου ποιητικής συλλογής σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Χάρτινοι Ήρωες».

Ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος έχει έδρα στην Ηλεία και εστιάζει στην προώθηση της λογοτεχνίας και της φιλαναγνωσίας. Μέσα από το εκδοτικό τους έργο, υποστηρίζουν συγγραφείς και ποιητές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Η επιλογή μου να συνεργαστώ μαζί τους βασίστηκε στο γεγονός ότι συμμετέχουν ενεργά σε πολιτιστικές δράσεις και μοιραζόμαστε την ίδια πεποίθηση ότι η ποίηση έχει τη δύναμη να αγγίξει συνειδήσεις και να δημιουργήσει αλλαγές. Αυτή η έκδοση είναι για μένα ένα μεγάλο βήμα, και ανυπομονώ να τη μοιραστώ με τον κόσμο.